Турнето из България на Александър Морфов
Турнето из България на Александър Морфов / снимкa: БГНЕС

За първи път у нас през юли ще гостуват два от спектаклите, които Александър Морфов е поставил в Русия. Това ще се случи благодарение на фондация „Аполония" и с медийното партньорство на Дарик. „Сън в лятна нощ" по Шекспир и „Ваал" по Бертолт Брехт са двете представления на театър „Комисаржевска", които ще дойдат в България. Те ще се играят в София - в Народния театър и Армията и още в Летните театри в Бургас и Варна и Античния театър в Пловдив.

Турнето на Петербургския театър „Комисаржевска" започва на 4 юли и ще продължи до 15-ти юли.

Българската публика е гледала „Сън в лятна нощ" под режисурата на Александър Морфов. Това беше едно от хитовите заглавия в афиша на Народния театър от преди повече от 10 години. Спектакълът, направен от Морфов, за руския театър „Комисаржевска" обаче е съвсем различен от този, игран на сцената на Народния.

Далеч по-любопитна е историята на другата постановка, с която Александър Морфов ще гостува в България. „Ваал" е най-ранната пиеса на Бертолт Брехт. Режисьорът признава, че когато я е прочел за първи път, толкова не му е харесала, че задължително си е обещал да я направи някога на театър.

„Аз познавам тази пиеса от 90-те години на миналия век. Тя беше много популярна в Германия, Италия, в нашите западни съседки. Един ден ме заинтересува силно какво толкова й харесват на тази пиеса. Всъщност тя е доста провокативна. Тя проследява тоталното падение на човека на изкуството. В един момент четеш и се отвращаваш от онова, което прави героя. Казваш си: Спри! Няма ли да спре! Чудиш се докъде ще стигне този автор в търсенето и той стига до края!”, казва Александър Морфов.

От 1 юни започва продажбата на билетите за „Сън в лятна нощ" и „Ваал" в интернет, чрез Eventim.bg. От 15 юни билети ще има и на касите на театрите, където ще се играят спектаклите на Морфов - съответно Народния театър, Армията, Летните театри във Варна и Бургас и Античния театър в Пловдив.

Ето кога и откъде ще преминат спектаклите на Александър Морфов:

„Сън в лятна нощ"

4 и 5 юли, София, Народен театър „Иван Вазов", 19 часа

9 юли, Варна, Летен театър, 21 часа

15 юли, Пловдив, Античен театър, 21 часа

„Ваал"

6 и 7 юли, София, театър Българска армия, 19 часа

11 юли, Варна, Летен театър, 21 часа

13 юли, Бургас, Летен театър, 21 часа.

Цялото интервю с Александър Морфов можете да чуете в звуковия файл