Тръгва пътуващото кино на Андрей Слабаков
Тръгва пътуващото кино на Андрей Слабаков / снимка: Sofia Photo Agency

Най-новият проект на режисьора Андрей Слабаков се казва „Пътуващо кино". И той представлява точно това - едни от най-новите български филми ще обикалят страната ни в продължение на почти година. За това време те ще минат през около 150 града. Началото е на 6 юни в Каварна с прожекция на последния филм на Слабаков „Хиндемит". За да даде начало на инициативата „Пътуващо кино" в черноморския град, е поканен и министърът на културата Стефан Данаилов.

Дарик радио е медиен партньор на тази необикновена кинообиколка из България. До края на седмицата ще е готов и специален интернет сайт, посветен на нея. Там ще можете да откриете на кой ден новите български филми ще бъдат във вашия град!

Ето какво разказа Андрей Слабаков за проекта „Пътуващо кино": Този проект, поне от две години и половина, се мъча да го направя. Правя го, защото смятам, че българските зрители трябва да гледат български филми и то на голям екран. И тук няма никакво значение дали тези филми са хубави или лоши. Всъщност аз така възстановявам една традиция, която е отпреди повече от 20 години. Тогава имаше много киносалони и навсякъде се въртяха български филми.

През колко градове ще минете?

В този график, който сме направили за една година, са около 140-150. Освен това за всяка прожекция водим и актьорите, които са участвали в конкретните филми, както си беше едно време. Пътуващото кино – то пристига, има едни прожекции, има едни актьори, които се виждат с публиката, говорят си един неща и така. Ще правим по две прожекции на ден – една от 15 и една от 18 часа.

Каква е цената на билетите?

Между 2 и 3 лева. Мисля, че е нормално.