Трупата на Нешка Робева отпразнува седмия си рожден ден
Трупата на Нешка Робева отпразнува седмия си рожден ден / снимки: Sofia Photo Agency

Трупата на Нешка Робева отпразнува седмия си рожден ден с премиерата на музикално-танцовия спектакъл "Бежанци" - на 12 декември в зала 1 на НДК. На тази дата през 2000 г. представихме първата си постановка - "Два свята", припомни на пресконференция Нешка Робева.

Артистите са разучавали танго в продължение на една година, за да подготвят "Бежанци". Музикантите от "Нешанъл АРТ" се научили да свирят на саз, арменски дудук и други екзотични инструменти, за да постигнат желаната атмосфера.

Спектакълът разказва как от 17-и век до днес от Европа към Аржентина като към обетована земя върви керван от бежанци. В началото тръгвали мъжете, които се надявали да припечелят и да приберат семействата си. Оставили част от живота си по родните места, след непосилния труд през деня, вечер пълнели локалите на Буенос Айрес и в прегръдките на евтини красавици, под въздействието на алкохола, пеели и танцували танго.

Неусетно в тангото се появявали нотки и мелодии, които напомняли за вечерите по родните места - с песните и танците, с ласките на любимите. Дълго време пришълците, отдадени на спомените, завихрени във въртопите на съдбата и капризите на времената, преодолявайки разстоянието, за миг се пренасяли на родните Балкани.

Турчинът и арменецът отново ставали приятели, пеели и танцували заедно, притиснали в прегръдките си любимите момичета. Евреите, издебвайки времената, буйно и ненаситно се веселели, в минутите мирен и щастлив живот. Българинът събрал сватбари, водел под венчилото момичето, което оставил да го чака.

И така, докато виното не ги изоставело и съдбата не пожелаела да ги върне в реалността. С целия драматизъм на един разбит живот, с непресъхващата носталгия и надежда за по-добри времена и стремеж към онова обикновено, човешко щастие.

Тангото и фолклорните елементи органично се преплитат в танца и музиката и правят спектакъла разбираем за хората - нещо, към което винаги съм се стремяла, обясни Нешка Робева.