Трябва да научим децата да спестяват отрано
Трябва да научим децата да спестяват отрано / ThinkStock/Getty Images

Отрано децата да се научат да спестяват пари и да планират разходите си, съветват финансови експерти. Ако се опитваме да задоволим всяка детска прищявка, е добре да се замислим дали наистина правим нещо добро за децата си или им даваме лош пример да харчат, без да се замислят кое колко струва и каква е стойността на парите.

В семейството трябва да се поставят основите на финансовата грамотност, родителите трябва да обсъждат с децата си планирането, поемането на риск, разпределянето на парите за покриване на определени нужди в бъдеще, смятат банковите експерти.

Те са категорични, че е добре детето отрано да разбере, че парите са ограничен ресурс и ако много силно иска нещо, то трябва да си го постави за цел и да спестява.

Къде учат милиардерите?

Родителите трябва да обяснят на децата си, че играчките струват пари и те работят, за да ги спечелят, изтъкват още специалистите. Добре още от най-ранна детска възраст да се възпита способността да планират кога и за какво да харчат парите, с които разполагат.

Посланието на родителите към децата би трябвало да е "Планирай разходите си и помисли как можеш да спечелиш парите, които искаш да похарчиш", препоръчват още експерти. Според тях е важно да се възпита у децата умението да спестяват и да отделят част от получените пари като резерв за бъдещето, когато тези средства могат да им бъдат много по-необходими.

Децата трябва да се научат да работят за парите си, препоръчва и Росица Вартоник, председател на фондация "Инициатива за финансова грамотност". Според нея е много важно за децата да придобият трудови навици още в най-ранна детска възраст. Не е добре да очакват, че всяко тяхно желание ще бъде задоволено, без те да положат каквито и да било усилия.

68% от младите двойки харчат до последната стотинка

По думите й е добре децата да разполагат със свой собствен бюджет, който да се научат да разпределят през месеца или седмицата, в зависимост от това кога получават парите си.

Родителите да не забравят да купят на децата си подарък касичка, препоръчват още  финансистите. Тази вещ трябва да присъства в обкръжението на детето отрано и на достъпен за него език да му е обяснено защо е важно да се спестява.