Трима се състезават за едно място във Великотърновския университет
Трима се състезават за едно място във Великотърновския университет / Sofia Photo Agency

6 406 кандидат-студенти са подали документи за участие в изпитната сесия на Великотърновския университет, която започва утре и ще приключи на 29 юли. Общият брой на кандидатите, заедно с явилите се на предстоящите изпити през април и май, е 7 678 души, съобщи ректорът проф. Пламен Легкоступ.

За едно място ще се конкурират малко над трима кандидат-студенти. Преобладават жените, желаещи да учат във търновската Алма матер – те са 67,2 % от общия брой кандидати. Мъжете, подали документи, са 32,8 на сто. И тази година най-предпочитаната специалност от общо 60 е Право. 852-ма кандидат-първокурсници са я посочили като първо желание. След това се нареждат специалностите "Маркетинг", "Финанси" и "Психология". Най-слаб е интересът към специалността "Библиотечно-информационни дейности".

На най-масовия изпит – теста по български език ще се явят 3 246 души или 50,67%.

Най-младата кандидат-студентка е 17-годишната Джейлян Местанова от село Моравка, област Търговище. Тя е посочила като първо желание специалността „Счетоводство и контрол”. Най-възрастният кандидат-студент е Стефан Чолаков, на 63 години, от Враца, който иска да учи Право.

Други новини от Велико Търново