Три маркирани мечки обитават Балкана
Три маркирани мечки обитават Балкана / DarikNews.bg, архив

Две мечки с нашийници и една - с микрочип вече скитат из Балкана, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Мечките са уловени и маркирани през миналата седмица близо до Национален парк "Централен Балкан".

Една от тях е миналогодишно женско мече, с тегло около 40 кг, наречено Иванка. Нашийникът й е снабден с GPS и радиопредавател. През цялото време, докато екип е поставял нашийника, майката на младата мечка е била наблизо и е наблюдавала мечето.

Друга от маркираните мечки също е миналогодишен женски екземпляр. Тъй като мечето е значително по-дребно от първото, на него му е поставен микрочип. Кръстено е Спаска, тъй като е уловено на Спасовден.

Третата маркирана мечка е 6-7-годишен мъжки екземпляр, с тегло 150-160 кг. На него е поставен нашийник с GPS и радиопредавател. От вчера той носи името Владо, наречен на младия научен работник Владимир Тодоров, по чийто научен проект се извършва маркирането на мечките.

Данните, получавани от GPS и радиояките, ще дадат информация за етологията на вида - територии, поведение, хранителни навици и др., необходими за докторската дисертация на Тодоров. Проучването се извършва с подкрепата на фондация "Диви Балкани" и Сдружение за дива природа "Балкани".