Три клипчета печелят в конкурса Буквите – на GSM
Три клипчета печелят в конкурса Буквите – на GSM / netinfo

Днес в специалното празнично студио на БНТ “Oт А до Я”, с водещ Димитър Цонев, бяха избрани победителите в конкурса за ученически клипчета «Буквите – на GSM». Това са заснетите с мобилен телефон филмчета на 15-годишната Мариам от Националната музикална Академия «Любомир Пипков», на 12-годишната Юлия Радева от 95 СОУ «Проф. Иван Шишманов» в София и на 17-годишната Милена Далева от СОУ «Владимир Комаров» във Велико Търново.

Конкурсът «Буквите – на GSM» започна преди две седмици и беше организиран от Дарик радио, вестник „24 часа” и Българската национална телевизия. В него участваха ученици от цялата страна с до 2-минутни видеоклипчета, заснети на мобилните им телефони. Основното изискване беше и тези клипчета да бъдат свързани по някакъв начин с 24 май. Всеки ученик можеше да направи например интервю с любимата си учителка или със зевзека на училището. Да потърси мнението на своите родители за 24 май и манифестациите, да заснеме стар буквар или ново изписване на български букви в sms-ите…

Видео -клипчетата бяха качвани в специално създадения уебсайт на проекта с адрес www.zar.bg/bukvite. За две седмици постъпиха малко над 200 предложения, като 24 отговаряха на условията на конкурса.

Авторите на избраните три клипчета ще получат като награда мобилни телефони, с възможност да заснемат видео, предоставени от партньорите на инициативата – Mtel, Vivatel и Globul.