Тревожни са данните за алкохола и цигарите сред децата
Тревожни са данните за алкохола и цигарите сред децата / Sofia Photo Agency
Близо една трета от учениците между 7 и 12 клас в софийските училища са твърди пушачи, а всяко четвърто момче се е напивало с алкохол повече от 15 пъти. Това показват данни от изследване на МБМД сред 2200 младежи на възраст от 13 до 18 години, направено по поръчка на Столичната община. Според изследването на 50 процента от учениците в София е бил предлаган наркотик, а една трета от всички ученици са пробвали най-разпространения наркотик – марихуаната.

Сред учениците-пушачи преобладават момичетата, обясни Мира Радева от МБМД: „Интерес представлява и фактът на запалване на първата цигара. В масовия случай това е между 12 и 16 години”.

В пиенето на алкохол момчетата преобладават над момичетата при употреба на повече от едно питие на ден. Една трета от учениците никога не са се напивали, а 10 процента от момичетата са препили повече от 15 пъти, сочи изследването.

Любимите напитки и употребата на сънотворни вещества според данните, представени от Мира Радева: „Доста тревожно напред излизат концентратите, а доколкото разбирам от дъщеря си, водка с кола е класика. Всеки десети ученик употребява комбинация от сънотворни, успокоителни и хапчета с алкохол”.

Според изследването преобладаващата част от учениците в София смятат, че употребата на алкохол и наркотици е сериозен риск за здравето, а наркоманията е проблем за цялата страна.