Таралеж и пор - домашни любимци на мода
Таралеж и пор - домашни любимци на мода / Thinkstock/Getty Images
Нов моден писък: таралежи и порове стават домашни любимци
81267
Нов моден писък: таралежи и порове стават домашни любимци
  • Нов моден писък: таралежи и порове стават домашни любимци

Нова мода при домашните любимци - хора отглеждат вкъщи порове и таралежи. Най-предпочитани за хората, които искат да имат животно у дома, си остават кучетата и котките, констатират ветеринарните специалисти.

През последните години интересът към отглеждането на екзотични животни в домашни условия нараства, заяви за Дарик ветеринарният лекар Жана Георгиева.

„Често идват при нас порчета и таралежчета - в момента те са на мода. При влечугите винаги са идвали смокове, игуани, костенурки доста често", каза д-р Георгиева.

Горещините се оказват предизвикателство както за традиционните домашни любимци като котките и кучетата, така и за по-екзотичните видове и те също се нуждаят от лекарска помощ. „Хубаво е при прегряване животното да се покрие с компрес с хладка, а не студена вода или директно да се облее с хладка вода. Няма как стопаните да окажат друга помощ и е редно да потърсят специалист", допълни ветеринарката.

Отглеждането на домашен любимец е както удоволствие, така и голяма отговорност, припомни д-р Георгиева и препоръча когато човек иска да си вземе домашен любемец, да проучи какви са изискванията му, дали може да си позволи почивка с животното или съответно дали има къде да го остави, докато го няма в почивните дни. „Това е член от семейството, на който не можем да пренебрегнем нито профилактичните прегледи, нито разходките, нито вниманието", напомни тя.

Когато отиваме на почивка, за домашния любимец е най-добре да бъде оставен при хора, които познава или да пътува със семейството. Вариантът хотел за животни е краен, защото в новата среда, без стопаните си любимците се стресират.