Със заря-проверка в Карлово почетоха паметта на Васил Левски
Със заря-проверка в Карлово почетоха паметта на Васил Левски / снимкa: Sofia Photo Agency

С възпоменателна заря-проверка на пл. "Васил Левски" в Карлово започнаха двудневните чествания по случай  136-годишнината от гибелта на Апостола. Точно в този град, под тази планина, прося вашето позволение и поне днес да се почувствам карловец, каза в словото си историкът Андрей Пантев. Казват, че обесваното не трябва да се  чества - напротив, онова бесило, което народният поет Иван Вазов  сравни единствено с Кръста, продължава да е залог за бъдещето, посочи той.

   

На честването присъстваха вицепремиерът Меглена Плугчиева, министърът на здравеопазването Евгений Желев, депутати от всички парламентарни групи, заместник-началникът на ГЩ на БА ген. Галимир Пехливанов. Да почетат своя съгражданин на площада присъстваха стотици жители на Карлово.

   

Представителни военни части от 61-ва Стрямска механизирана бригада отдадоха военни почести. След тържествената част в читалище "Васил Левски" ученици от местната гимназия представят спектакъла "И светец го зовяха".

 

Честването на годишнината от гибелта на Левски утре ще започне в 10.00 ч. с панихида в църквата "Св. Богородица", която ще отслужи Пловдивският митрополит Николай.