Сърдечно-съдовите заболявания – враг №1
Сърдечно-съдовите заболявания – враг №1 / снимки: Sofia Pfoto Agency

Инфарктът е подмладен в България - това каза по време на пресконференция за сърдечно-съдовите заболявания доцент Нина Гочева, завеждащ Клиниката по кардиология към Националната кардиологична болница. По думите й, засилва се тревожната тенденция от това заболяване да страдат все повече българи на възраст между 30 и 40 години.

На пресконференцията в навечерието на Деня на сърцето беше представен и новият продукт на АстраЗенека за лечение и контрол на високото кръвно налягане. Продуктът принадлежи към съвременната група медикаменти за лечение на сърдечно-съдови заболявания - т.нар. АТ1-блокери (ангиотензин рецепторни блокери).

Основната причина за сърдечно-съдовите заболявания е неконтролирана и нелекувана хипертония. Според изнесените данни в България има около 2 000 000 хипертоници, като само половината от тях се лекуват. От друга страна, хипертонията е най-важният, но контролируем фактор за развитие на сърдечна недостатъчност.

Основните причини за лошия контрол на кръвното налягане са нередовен прием на медикаменти от пациентите, затлъстяване, обездвижване, прекомерна консумация на готварска сол и мазни храни, тютюнопушене и ежедневен стрес.

Главният асистент към кардиологичната клинина доктор Борислав Георгиев открои като сериозен проблем липсата на контрол от страна на самите пациенти. Той цитира изследване, представено на наскоро провелия се Европейски конгрес – според тези данни, ако се спре тютюнопушенето, на първата година рискът от сърдечно-съдови заболявания спада до 50 процента.

Затова според доцент Нина Гочева е важно на обществеността да се дават както положителни, така и отрицателни примери. Защото колкото по-небрежно се отнасяме към здравето си, толкова повече плащаме всички като общество за тези социално значими болести.