Съоръжение с дървена конструкция откриха при разкопки в Плиска
Съоръжение с дървена конструкция откриха при разкопки в Плиска / cнимка: Sofia Photo Agency

Съоръжение с дървена конструкция, в което вероятно са се извършвали предхристиянски ритуали е било открито при археологическите разкопки в старата столица Плиска. Това съобщи за Дарик ръководителят на археологическия екип старши научен сътрудник от Националния археологически институт с музей при БАН Павел Георгиев.

Според археолозите съоръжението е изградено след 811 година. То има четириъгълна форма, а стените му вероятно са с дължина над 10 метра. Вкопано е на 1,50 м от равнището на терена. Подът е бил настлан с тухли, а в центърът на съоръжението са били изградени две малки тухлени камери. В тях археолозите са открили части от съдове, следи от храна и бронзова обеца. В страни от тези камери под пода на съоръжението в специални ями са открити и каменни печки, където е била приготвяна храната за многобройните посетители, свързани с ритуалите.

В Плиска за пръв път попадаме на подобно съоръжение, това вероятно е един от първите строежи, свързани с култови практики от преди покръстването на българите, съобщи още Георгиев.