Съобщиха за монета, сечена от тракийския цар Ситалк
Съобщиха за монета, сечена от тракийския цар Ситалк / netinfo

Снимки и данни за първата открита в света сребърна монета, сечена от тракийския цар Ситалк, показа пловдивският нумизмат Димитър Костов, който е награден със златна значка за 2006 година от Съюза на нумизматите в България.

Монетата датира от края на 5-ти век преди Христа, тоест тя е на повече от 2500 години. Сребърната монета тежи 3.7 грама, диаметърът й е 17 милиметра, дебелината - 2.5 милиметра.

Находката е била предоставена за оценка на Костов от 35-годишна жена, която я е получила в наследство от дядо си, починал наскоро в първомайско село.

Според Димитър Костов, безценната находка опровергава тезата на българските и международни учени, че легендарният тракийски владетел Ситалк не е имал монетен двор.

Проверката на нумизмата установила, че по състав и изображения върху двете й страни, видяната от него монета съвпада с тези, сечени от брата на Ситалк.

Димитър Костов заяви, че оповестява новината за сензационната монета пред обществеността, за да бъде тя разпозната и българският й произход доказан. Според него цената й на аукцион в чужбина би достигнала 50-60 000 евро.

Той заяви, че не знае името на жената, която го е потърсила за нумизматичната консултация и дори да го извикат на разпит в прокуратурата не би могъл им помогне.

Други новини от Пловдив