Събраха всичко за ромите в информационен справочник
Събраха всичко за ромите в информационен справочник / netinfo

426 000 са към момента ромите в България, показва издаденият наскоро информационен справочник на Институт “Отворено общество”, който бе представен по-рано днес във Велико Търново.

“Целта на справочника е да запознае обществото с реалните факти и да разобличи митовете, свързани с ромското малцинство у нас”, каза при представянето д-р Алексей Пампоров. Освен него съставители на “Ромите в България” са Деян Колев, Теодора Крумова и Илко Йорданов.

Според изнесените данни в страната живеят пет основни ромски групи –български роми, турски роми, калдерашя, калайджии и рудари. Няма демографски бум, а напротив - раждаемостта в годините след 10 ноември е спаднала от 3,5 на 2,7 деца в едно семейство. В случай, че тя падне до 2,4 деца на семейство, ромите ще започнат да намаляват заради високата смъртност сред подрастващите.

Анализаторите посочиха, че в последните години се е увеличила заетостта на ромите, като вече 49 на 100 от тях разчитат на заплати, а не на социални помощи и детски надбавки. Проблем обаче е факта, че една четвърт от заетите са в сивата икономика, където работят без трудови договори. Най-добре образовани са ромите-рудари, а най- зле турскоговорещите - миллет, част от които са населени около Велико Търново, посочва информационният справочник.

Други новини от Велико Търново