Събор на плодородието откриват в с. Долна Градешница
Събор на плодородието откриват в с. Долна Градешница / снимка: DarikNews.bg, Благоевград
Събор на плодородието откриват в с. Долна Градешница
45583
Събор на плодородието откриват в с. Долна Градешница
  • Събор на плодородието откриват в с. Долна Градешница

Събор на плодородието ще бъде открит в с. Долна Градешница, община Кресна. Празникът, който се  зародил преди 32 години, съвпада с прибирането на гроздовата реколта. Село Долна Градешница се слави с плодородна земя и грижливи стопани.

Заради горещото лято реколтата на плодове и зеленчуци е слаба, жаркото слънце обаче не попречи на лозовите масиви и земеделските производители се хвалят с качествено грозде, разказаха за Дарик местни жители. Широко застъпен в масивите на с. Долна Градешница е сорта Мелник 55, чиито добиви тази година са от 500 до 800 кг от декар. Характерен за района сорт грозде е Керацудата - средният добив от декар е 900 кг. Официалният гроздобер на винените сортове лозя в с, Долна Градешница стартира през първите дни на октомври, съобщава fermer.bg.

Реколтата тази година е с добра захарност и това радва производителите. И през тази година най-лозарското селище в района си остава Долна Градешница, където има лозари, грижещи се за по 10-20 декара. Част от реколтата стопаните от Долна Градешница ще продават, но в останалите селища от района ще използват гроздето за производство на домашно вино.

Новини от Благоевград