Събор на младата балканска литература в Крумовград
Събор на младата балканска литература в Крумовград / Sofia Photo Agency
От 1 до 3 ноември в Крумовград ще се състои Събор на младата балканска литература в рамките на редовната есенна сесия на Академията за европейска култура “Орфеева лира”. Първият по рода си балкански форум е следствие от седемгодишните усилия на писатели и интелектуалци от балканските страни да спомогнат за ускоряване интеграционните процеси в името на добросъседството, приятелството и общото европейско съжителство.

Специално жури с председател Евтим Евтимов и членове Джеват Чапан – Турция, Иван Негришорац – Сърбия, Думитру Йон – Румъния, Милош Ускокович – Черна гора, Дмитриос Краниотис – Гърция, Бранко Цветкоски – Македония, и българските им колеги Мюмюн Тахир и Иван Кирчев ще присъдят шест награди на млади автори (до 30 г., издали своя самостоятелна книга) от балканските страни – по две награди за поезия, проза и есеистика.

В съревнованието участват по трима автори от всяка балканска страна, номинирани от съответния упълномощен представител. Произведенията им, с които те се представят на събора, впоследствие ще бъдат отпечатани в специална антология на български език, както и на техния роден език.