Свилен Блажев получи наградата „Владимир Димитров-Майстора
Свилен Блажев получи наградата „Владимир Димитров-Майстора / снимка: DarikNews.bg, Кюстендил, Влади Владимиров

Художникът Свилен Блажев е носителят на наградата „Владимир Димитров-Майстора" за тази година. Името му бе обявено в деня, в който честваме 132 години от рождението на големия български художник, в едноименната галерия в Кюстендил.

Блажев дари паричната награда на галерията, за рамкиране на рисунки и акварели на Майстора, които са в нейния фонд. Тя е в размер на 7 000 лв., 5 000 лв. от Община Кюстендил и 2 000 от Министерството на културата. Художникът, който е от Кюстендил, получи специално изработена статуетка на Майстора от Кирил Матеев.

„Безкрайно съм щастлив, че получавам наградата на Майстора, за мен той е повече от учител. В ателието си имам една негова снимка, която непрекъснато сменя изражението си и всяка сутрин ме посреща по различен начин. Понякога е щастлив, че правя нещо хубаво, понякога е сърдит, че не правя нищо, когато отивам пиян се сърди, въобще този човек непрекъснато се е движел в паралелен свят с мен. Дълго мислех и реших, че трябва да продължа да копая на нивата на изкуството и че трябва да направя нещо за Майстора, така че с разрешението на директора ще се опитаме да рамкираме неговите рисунки и акварели, с наградата", каза Свилен Блажев.

Той благодари на община Кюстендил, която възстанови наградата и на Министерството на културата, че я подкрепи.

Веднага щом прие плика с паричната награда от председателят на Общински съвет- Кюстендил Иван Андонов, Свилен Блажев го предаде на директора на галерията Валентин Господинов, който приятелски го прегърна.

Други новини от Кюстендил