„Светът е голям... с две награди от престижен кинофестивал
„Светът е голям... с две награди от престижен кинофестивал / снимка: София Филм Фест

Българският филм на режисьора Стефан Командарев "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" спечели двете най-големи награди на петото издание на италианския кинофестивал Сатурно от 23 до 28 ноември в италианския град Алатри, съобщава агенция АДЖИ.

Лентата получи голямата награда Златен Сатурн за най-добър филм, показан на фестивала, както и наградата за най-добър актьор на Мики Манойлович. Във филма на Командарев актьорът, известен като любимеца на режисьора Емир Кустурица, изпълнява главната роля.

Филмът на Командарев беше отличен, защото показва едно невероятно пътуване из Европа в търсене на спомените и на миналото, обяви журито на фестивала, председателствано от актьора и сценариста Джон Франсис Лейн.

Фестивалът Сатурно е единственият кинофест в Италия, на който се показват филми, вдъхновени само от историята, пише БТА.

За най-добра женска роля на петото издание на фестивала беше отличена италианската актриса Ясмин Тринка за участието й в "Ултиматум" на Ален Тасма, представящ Ерусалим в навечерието на войната в Персийския залив.

Наградата за цялостно творчество на фестивала тази година беше присъдена на италианския актьор Микеле Плачидо.