Световноизвестен кардиолог оперира пет деца у нас
Световноизвестен кардиолог оперира пет деца у нас / снимкa: Sofia Photo Agency
Световноизвестният кардиолог и ръководител на клиниката по Детска сърдечна хирургия в германския град Кьолн проф. Герардус Бенинк пристига за трети път в България по покана на Националната кардиологична болница.

При посещението си у нас проф. Бенинк ще оперира пет деца, три от които страдат от рядко сърдечно заболяване Болест на Ебщайн. Стойността на лечението на всяко от трите деца е между 35 000 и 40 000 евро, ако операцията се провежда в чужбина. У нас за лечение на тази болест Здравната каса плаща от 10000 до 12000 лв.

Основната част от средствата, необходими за лечението на всяко от трите деца, страдащи от болестта на Ебщайн, които проф. Бенинг ще оперира, се поемат от Център „Фонд за лечение на деца”, а парите, които предвижда клиничната пътека предвижда са крайно недостатъчни.

Д-р Стоян Лазаров, началник на отделение по Детска сърдечна херургия към „Националната кардиологична болница” заяви, че е много е лесно да искаме от държавата за някой наш пациент 100-200 хил. евро, но много по-трудно е да създадем структура, която ще посрещне госта тук, той ще контактува с няколко екипа и те ще усвоят ноу-хауто на гостите.

Досега проф. Бенинк е оперирал у нас 17 деца, страдащи от тежки сърдечни малформации, при което на държавата са спестени около 350 000 евро.