/ netinfo
Трима български ученици бяха сред победителите в проекта Space Tube, подкрепен от компаниите „Майкрософт“, „Еърбъс“ и „3М“. Ученици от няколко европейски държави, сред които и България, бяха провокирани да тестват знанията си и да изследват Космоса, съобщава пресслужбата на ГЕРБ.
 
Българските гимназисти показаха отлични познания чрез създадено от тях видео, коментиращо разминаванията между физиката и научната фантастика в известни филми за Космоса. Интерактивното представяне на учениците им донесе победа в конкурса, заедно с белгийския отбор.
 
„През 2025 година работата в екип ще бъде сред най-важните умения за успех наравно с креативното мислене и в така наречените STEM умения (STEM e акроним от първите букви на английските думи за наука (science), технология (technology), инженерство (engineering) и математика (maths). Адаптирането на училищната система е ключово за подготовката на учениците за икономиката на новото съвремие. Радвам се, че в България имаме преподаватели и училища, които търсят и намират възможности за сътрудничество по международни проекти. Проактивността и креативното мислене се развиват, когато учениците имат свободата да проверяват знанията си и сами да стигат до заключения. Младите български таланти показаха именно това във видеото си.", заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на дискусия с победителите.

наградени ученици в Брюксел
netinfo

Антон Иванов (СУ "Васил Левски", от Елин Пелин), Йоан Стоянов (СУ "Христо Ботев", от Горна Малина) и Кристиан Георгиев (Професионална гимназия по телекомуникации, от София) са победителите и освен от Ева Майдел, учениците бяха поздравени и от вицепрезидента на Майкрософт Джон Франк и директора на 3М за Европа Максим Бюро.
 
Победителите в конкурса посетиха също и центъра по иновации на 3М в Дюселдорф и Европейската космическа агенция в Брюксел.