Световен ден срещу детския труд
Световен ден срещу детския труд / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Борбата с експлоатацията на детския труд в домакинствата е посланието на Световния ден срещу детския труд, който се отбелязва за 11-та поредна година от Международната организация на труда. През 2013-та година ще бъде обърнато специално внимание на детския труд в собственото домакинство или това на трети лица.

От организацията на труда отбелязват ролята на правителствата да осигурят законодателна превенция на този вид труд, като регламентират спазването на работните часове за законно наетите работници, пълна забрана на нощния труд, постоянен контрол върху условията на труд, действия срещу формите на насилие над децата.

От Главната инспекция по труда припомнят, че през миналата година у нас са издадени 1569 разрешения за работа на младежи от 16 до 18 години, и 98 разрешения за работа на деца до 16 години, и са отказани общо 66 искания за такива разрешения.

Инспекцията контролира трудовата дейност на непълнолетните, като задължително прави проверка на работното място на всеки, за когото има издадено разрешение.