Свещарската гробница – ничия?
Свещарската гробница – ничия? / снимки: БГНЕС

Четвърт век след откриването на тракийската Свещарска гробница край Исперих се оказа, че паметникът от списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО няма собственик, няма и план за управление.

Актът за публична държавна собственост на археологическия резерват “Сборяново”, част от който е тракийската Свещарска гробница, не се съхранява в Министерството на регионалното развитие. Това съобщиха Диана Гергова от Националния археологически институт и музей (НАИМ) и Христина Станева, председател на Българския национален комитет на ИКОМОС – Международния съвет за паметниците на културата.

Паметникът на културата е на разпореждане на Министерството на културата, Историческият музей в Исперих имал ангажимент да осигурява екскурзоводи, местната управа – да изгради инфраструктурата към историческата забележителност, а специалистите от НАИМ извършват разкопки, когато намерят финансиране за това.

При представянето на фотоизложба, посветена на 25 години от откриването на Свещарската гробница, ангажимент да се търси нормативно решение относно собствеността пое изпълняващият длъжността областен управител на Разград Милена Цанева. Всички институции трябва да участват в изготвянето на план за управление и на проект за продължаване на проучванията, реставрация и социализация на паметника на културата, каза Диана Гергова.

Честванията продължават следващата седмица в София - в Националния археологически музей ще бъде показана “Реконструкцията на реалните цветове от украсата на централната камера на гробницата и на кариатидите – 10 релефни женски фигури".

Реконструкцията е в мащаб 1:1 и е дарена на музея от Лабораторията по реставрация към Националния център за научни изследвания на Франция.

Следващата пролет ще бъде организира международна научна конференция във връзка с годишнината, предстои и представянето на резервата “Сборяново” за номиниране като комплексен паметник на ЮНЕСКО и като изключителен пример за “културен пейзаж”.