Строят мюсюлмански център в столицата
Строят мюсюлмански център в столицата / снимка: БГНЕС

Културно-информационен мюсюлмански център ще бъде открит в квартал „Малинова долина" в София. Това стана ясно след среща на столичния кмет Бойко Борисов с главния мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Алиш Хаджи. Целта на конгресния център ще бъде подготовка за свещенослужители и проповядване на корана.

Според главния мюфтия Мустафа Хаджи този център ще има за цел да предпазва България от евентуални терористични актове:

„Обучаваме нашето подрастващо поколение в духа на толерантност, в духа на разбирателство и ние искаме да служим като гарант срещу радикализма”, добави още главният мюфтия.

Кметът на София Бойко Борисов заяви, че не се притеснява от критики заради построяването на мюсюлманския център: „С мюфтийството и с българските мюсюлмани ние винаги сме имали много добро разбиране и доверие. Ако искаме да не допуснем проникване на ислямския фанатизъм, те трябва да могат да готвят своите имами така, че да изповядват традиционния ислям”, добави още столичният кмет.

Борисов обясни, че ще разговаря с главния архитект на столицата Петър Диков и с кмета на студентски град Димитър Дилчев, за да се придвижи процедурата по издаване на разрешителното. Средствата за закупуване на терена са осигурени от организация „Ислямска конференция”, в която участват повече от 60 държави. По думите на Хаджи, те ще продължат подкрепата си за създаването на този център, а МОН ще контролира образователната му програма.