Стотици се поклониха пред паметта на проф. Марко Семов
Стотици се поклониха пред паметта на проф. Марко Семов / Снимка: Sofia Photo Agency

Стотици граждани, общественици и политици почетоха паметта на проф. Марко Семов на поклонение в централното фоайе на Софийския университет.

Церемонията започна с молитвена песен и песента "Заблеяло ми агънце...". Сред присъстващите бяха президентът Георги Първанов, председателят на парламента Георги Пирински, министрите на вътрешните работи и на правосъдието Румен Петков и Георги Петканов, общественици, депутати.

Спря да бие сърце, изпълнено с любов към България и българите, каза в словото си ректорът на университета проф. Боян Биолчев. Не е вярно, че няма незабравими хора, добави той.

България загуби един човек, който олицетворяваше достойнството и мъдростта на българския народ и един глас, който се чуваше ясно по най-актуалните и болни теми в обществото, каза пред журналисти Георги Пирински. По думите му писателят е бил верен ориентир в цялото многообразие от мнения и това ще липсва много.

Марко Семов винаги задаваше въпроса къде е българинът, защото пишеше великата книга "За България като за България", каза в словото си проф. Станислав Станилов от името на парламентарната комисия по култура.

Акад. Людмил Стайков от Съвета за електронни медии отбеляза нетърпимостта на проф. Семов към глупостта, цинизма и апатията. За председателя на Съюза на българските писатели Никола Радев Марко Семов е великолепен българин, топъл и сърдечен човек, който е живял достойно.

Дългогодишният семеен приятел на проф. Семов поетът Недялко Йорданов го нарече съвременен Захари Стоянов. Неговият живот хич не беше лесен, бори се мъжки и не вярваше, че има край, добави той.

Професор Семов бе погребан в Централните софийски грабища.Той почина на 17 януари след дълго боледуване на 67-годишна възраст.