Стоянович: Културата винаги ще е на ръба на оцеляването с такова финансиране
Стоянович: Културата винаги ще е на ръба на оцеляването с такова финансиране / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Стоянович: Културата винаги ще е на ръба на оцеляването с такова финансиране
73829
Стоянович: Културата винаги ще е на ръба на оцеляването с такова финансиране
  • Стоянович: Културата винаги ще е на ръба на оцеляването с такова финансиране

Културата в страната ни винаги ще е на ръба на оцеляването при това ниво на финансиране. Това изтъкна министърът на културата Петър Стоянович по време на отчета за дейността на институцията от началото на мандата на правителството. По думите на Стоянович работата на ведомството през изминалите 14 месеца може да бъде отчетена като положителна.

Археологическите обекти, които ще бъдат проучени през тази година, са 96. Те са на стойност над 2 млн. лева, като се очаква увеличение на тези средства още утре на заседание на Министерски съвет, подчерта Петър Стоянович.

Около 300 000 лева са отпуснати за фестивали и тържества, субсидирани са читалища и библиотеки през тази една година. 250 000 лева са отпуснати за честванията на Борис Христов, посочи министърът на културата. По думите му се наблюдава и увеличение на зрителите в кината и театрите.

„Поради специфичната работата в последните седмици на Народното събрание, не можахме да внесем поне една част от практически готовия Закон за културното наследство. За жалост, ще трябва да предадем на следващото правителство и следващия парламент тази важна задача", добави министърът.

Стоянович сподели и няколко съвета за своя наследник на министерския пост:

„Мисля, че нищо не започва и не завършва с един човек, един екип и едно правителство. Процесите и проектите вървят през годините и мандатите, и въпреки личните мераци. В малката ни държава и при еднодневното политическо доверие, което обикновено получават политиците ни, е абсурдно някой да има лични проекти. Оставена на това ниво на реална политическа поддръжка и при такъв размер на финансиране културната сфера в България винаги ще живее на ръба на оцеляването и без никакъв реален шанс да надскочи устойчивата си мизерия".