Стоянка Мутафова на 85!
Стоянка Мутафова на 85! / Sofia Photo Agency

Една от най-обичаните български актриси Стоянка Мутафова навърши 85 години. Рождения си ден Мутафова ще отпразнува на сцената на Сатиричния театър със спектакъла "Квартет". Компания ще й правят Георги Калоянчев, Емилия Радева и Димитър Манчев.

Мутафова отдавна се е превърнала в истинска слабост за българите най-вече с ролите си във филмите "Толпо", "Специалист по всичко", "Кит".

Стоянка Мутафова е актрисата, за която има най-много определения. Наричат я "г-жа стихийно бедствие", "лудетина", "хулиганката на българския театър". Най-близките й хора често я сравняват с Ниагарския водопад, а актьорът Коста Цонев, призна в едно интервю, че Стояна е неговата виагра.

Малко известни факти за Стоянка Мутафова.

Стоянка всъщност не се казва Стоянка, а Стоянка-Мария. Първото име идва от дядо й. Кръстена е на него - Стояна. През годините обаче някой, някъде я написал като Стоянка и така си и останало. Колкото до Мария – родителите й избрали това име заради Дева Мария. Вярвали, че тя ще я закриля.

Като малка Стоянка Мутафова мечтаела да стане археолог. И досега признава, че, когато чете за големи археологически разкрития, я хваща яд, че не е реализирала желанието си.

Че ще стане известна й предрича една циганка. Стояна я среща докато била студентка. Гледайки на ръката й циганката казала: "Да знаеш, един ден ще бъдеш герой на мегдана. И кучетата даже ще те знаят".

Стоянка Мутафова официално е обявяна за осмото чудо на света. Това се случи в зала 1 на НДК през 1999 година. Тогава актрисата празнуваше 50 години на сцената. И още един любопитен факт: Мутафова притежава нотариален акт за собственост на 50 кв. сантиметра от сцената на Сатиричния театър.

Известни факти за актрисата.

Стоянка Мутафова е една от най-мъдрите актриси.

И на края. Както би казал приятелят й Калоянчев: "Стояно, честит ти рожден ден!"