Стефан Данаилов чества 65 години с Последният езичник
Стефан Данаилов чества 65 години с Последният езичник / netinfo

За 65-годишнината на Стефан Данаилов кино "Одеон" ще покаже филма "Последният езичник" /1985/ на Борислав Шаралиев - съкратена версия на двусерийния "Борис Първи". Прожекцията е тази вечер от 19.00 ч. в рубриката "Български екран". Входът е безплатен, научи БТА от Филмотеката.

Голямата награда "Златна роза" от Фестивала на българското кино във Варна и наградите на Съюза на българските филмови дейци за режисура, за сценарий - на Анжел Вагенщайн, операторска работа - на Венец Димитров, и сценография - на Мария Иванова, са в колекцията на филма.

Сред актьорите са и Борис Луканов, Анета Петровска, Антоний Генов, Венцислав Кисьов, Коста Цонев.

През втората половина на 9-и век младият хан на българите Борис търпи поражения във войните със съседите си. По пътя на дипломацията той успява да запази териториалната цялост на България. Борис осъществява сливането на двете племена - българи и славяни, в единна държава.

Той разбира, че това, което ще заздрави държавата му, е религията. Така се случва знаменателното събитие - покръстването. Действията на Борис срещат упорита съпротива. Той избива 50 от най-знатните родове. Борис става последният български хан и първият български княз, като налага християнството в България.

Княз Борис Първи достига и до друго прозрение - на държавата са необходими единен език и писменост. Той приема радушно учениците на Кирил и Методий - създава Охридската и Преславската книжовна школа. В тях започват да се просвещават стотици хора.

Когато се убеждава, че делото му няма да загине, става монах, оставяйки на трона сина си Симеон.