Стартира проект за осигуряване на обяд на нуждаещи се деца
Стартира проект за осигуряване на обяд на нуждаещи се деца / netinfo

Започнаха проекти за осигуряване на топъл обяд на нуждаещи се деца в шест области на страната. Проектите се финансират от Партньорската мрежа за благотворителност на Българския Червен кръст (БЧК), съобщиха от пресцентъра на организацията.

От началото на месеца до края на втория учебен срок 360 нуждаещи се деца от Видин, Велико Търново, Смолян, Чепеларе, Девин, Шумен, Сливен и Панагюрище получават безплатна топла храна всеки учебен ден. За целта партньорската мрежа предоставя 30 230 лева.

Подборът на нуждаещите се деца във всяка област е по предварително поставени критерии - деца сираци и полусираци, с увреждания и от социално слаби семейства с доход на член от семейството, по-нисък от средния за страната минимум, и които редовно посещават учебните занятия. При определянето на бенефициентите и осъществяването на проектите областните структури на БЧК си сътрудничат с регионалните инспекторати по образование и с общините.

Чрез програмите "Топъл обяд" се подпомагат деца в неравностойно социално положение за нормалното им физическо развитие и за намаляване на заболяемостта, произтичаща от непълноценно и нередовно хранене, отбелязват от БЧК.