Стартира конкурсът „Екообщина под патронажа на президента
Стартира конкурсът „Екообщина под патронажа на президента / netinfo

На медийно събитие във Френския институт бе представен проектът „ЕКООБЩИНА", организиран от Френското посолство в България. Той е с конкурсен характер и ще отличи общините, които са най-ангажирани с целите на устойчивото развитие и борбата с глобалното затопляне на климата.

Конкурсът е под патронажа на Президента на Р България и се осъществява в партньорство с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и с Министерството на околната среда и водите. Той има за цел да популяризира постиженията в областта на управлението на отпадъците, управлението на водите, устойчивата мобилност и енергийната ефективност на сградите и да награди онези общини, които успяват да постигнат целите за опазване на околната среда по ресурсно ефективен и икономически устойчив начин. Инициативата ще допринесе за популяризирането на добри практики, които да бъдат последвани и внедрени и от други общини.

Официални гости на събитието бяха Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция в България, Ивелина Василева, министър на околната среда и водите и Иван Аспарухов, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан представи пред медиите целите, регламента на конкурса, както и категориите, в които ще се състезават общините. „Всяка от 265-те общини в България търси решение на проблемите, с които се сблъскват гражданите ѝ. Проблеми с различно измерение в зависимост от общините и селата. Но малко или повече, всички са изправени пред едни и същи трудности. В същото време не съществува форум, на който общините да могат да обменят опит помежду си. Ето защо конкурс „ЕКООБЩИНА" си поставя за своя първа цел да предложи място за срещи и дискусии на всички български общини, за да могат те да споделят своя опит в тази област, да открият направеното от други общини, да почерпят вдъхновение от опита на колегите си кметове, без да е необходимо всеки сам да преоткрива колелото", каза той в обръщението си към гостите на събитието.

Стартира конкурсът Екообщина" под патронажа на президента
netinfo
В своите думи министър Ивелина Василева подчерта важността на утвърденото вече сътрудничество с Франция. „Конкурсът „ЕКООБЩИНА" е платформа, която ще популяризира постиженията на българските общини и техните специални усилия за устойчивото управление. Смятам, че сътрудничеството между МОСВ и Френската Република в организацията на инициативата надгражда българо-френското партньорство и ще се превърне в традиция за споделяне на добри практики между двете страни", каза тя в подкрепа на проекта
Стартира конкурсът Екообщина" под патронажа на президента
netinfo
„Зеленото" мислене се налага като модерен подход за всяко правителство, за всяка общност, за отделния човек. Затова МРРБ подкрепи конкурса „ЕКООБЩИНА" и ще осигури част от наградите в категориите „Енергийна ефективност" и „Устойчива мобилност". Вярваме, че заедно с нашите партньори ще създадем условия за едно благородно съревнование на идеи, инициативи и опит, полезни за устойчивото развитие на общините", каза по повод инициативата Иван Аспарухов.

Поканени да участват в „ЕКООБЩИНА" са всички български общини, като техните кандидатури ще бъдат оценявани от експертно жури във всяка една област. В края на конкурса ще бъдат връчени по две първи награди във всяка една от четирите категории, съответно за община с население до 10 000 души и с население над 10 000 души. По този начин организаторите искат да стимулират малките общини също да се включат в проекта.

Наградите са четиридневно учебно пътуване във Франция за двама представители на общината лауреат, осигурени от министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите. Те ще имат за цел да представят на местната администрация добрите практики и да установят добри двустранни отношения.

Представители на корпоративните партньори на проекта бяха Оливие Жан, генерален директор на „Рено Нисан" в България, Снежана Семова, генерален директор на „Сен-Гобен-Вебер" в България ; Фредерик Фарош, директор на „Веолия България", и Петър Дивитаков, маркетинг директор на „Шнайдер Електрик" в България.

Повече информация за конкурса можете да намерите като проследите линка www.ecoobchtina.bg

Стартира конкурсът Екообщина" под патронажа на президента
netinfo