Стартира кампания „Да построим дом след потопа”
Стартира кампания „Да построим дом след потопа” / снимка: Sofia Photo Agency

Кампания за набиране на средства за пострадалите от наводненията райони, обяви от днес Фондация „Работилница за граждански инициативи”. Парите ще бъдат дарени на хора, чиито домове са пострадали или са разрушени от наводненията през последните 2 години.

Името на дарителската акция е „Да построим дом след потопа”, обяви изпълнителният директор на фондацията Илияна Николова. Кампанията ще продължи до януари догодина, а средствата ще се набират онлайн чрез интернет сайта „zaedno.bg”, където от цял свят ще могат да се правят дарения чрез кредитна или дебитна карта. Другият вариант за подкрепа на инициативата е чрез SMS с текст „DMS navodnenia” на кратък номер 17 777. Цената на краткото съобщение е 1 лев и 20 стотинки с ДДС.

Първите постъпили пари ще бъдат дарени на русенските села Иваново, Нисово и Ветово, обясни Николова. Причината е, че за пострадалите от Цар Калоян има организирана отделна кампания, а хората от Русенско също имат нужда от подкрепа. В началния етап на кампанията ще бъдат закупени водни помпи и изсушители, а след това организаторите планират да купуват строителни материали, които да доставят на пострадалите.

Българинът е съпричастен към човешката трагедия и откликва на подобни инициативи, коментира Боряна Кирилова, председател на Българския дарителски форум. През 2006 г. в сравнение с предходната средствата за благотворителност, събрани чрез SMS-и са се удвоили. Най-често хората даряват средства за тежкоболни и жертви на бедствия.