Станишев награждава Рангел Вълчанов
Станишев награждава Рангел Вълчанов / netinfo

Премиерът Сергей Станишев ще връчи държавната награда “Св. Паисий Хилендарски” на Рангел Вълчанов за изключителните му заслуги в изграждането и развитието на българското киноизкуство и популяризирането му по света. Официалната церемония ще се проведе в Гранитната зала на Министерския съвет.

Рангел Вълчанов е една от най-ярките личности в съвременната българска култура. Роден е през 1928 година в с. Кривина, Елин Пелинско. Завършва театрална режисура във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" /1953 г./ в класа на проф. Боян Дановски. Работил е в СИФ "Бояна" от 1952 г. последователно като асистент режисьор и режисьор-постановчик; член на директорския съвет в СИФ "Бояна"; режисьор на седмичното телевизионно предаване "Как ще ги стигнем...” с Тодор Колев". Член е на Европейската филмова академия, на Съвета по култура при президента /1997/, на Обществения съвет на фондация "Отворено общество" и на Съюза на българските филмови дейци. Рангел Вълчанов е носител на многобройни български и международни награди.

Наградата „Св. Паисий Хилендарски” е учредена с Постановление на Министерския съвет от 28 юли 2000 г. и се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции.