Среща с Йежи Сурдел ще има в Полския институт
Среща с Йежи Сурдел ще има в Полския институт / netinfo

Среща с полския алпинист Йежи Сурдел, оператор, филмов и театрален режисьор, ще има в Полския институт в София тази вечер, съобщиха организаторите. Той е у нас като председател на журито на 6-ия Международен фестивал на планинарския филм от 14 до 17 декември в Банско.

Йежи Сурдел, възпитаник на Лодзката филмова школа, дълги години е бил оператор на легендарния полски режисьор Кшищоф Зануси. Той е първият полски алпинист, преминал "магическата" граница от 8000 метра. Автор е на многобройни документални филми, отличени с награди в целия свят.

През 1993 г. се завръща в Полша от Швейцария, където получава политическо убежище. Работи в Полската телевизия, като създава авторското предаване "Тръпки" и отразява експедициите на Марек Камински на двата полюса. Често е канен за член на журита на тематично свързани с планините филмови фестивали.

Йежи Сурдел е президент на международна награда Explorer, присъждана от 2000 г. по време на едноименния фестивал. Той е лауреат на наградата Camera Extreme 2005 от Международния фестивал на планините, екстремните спортове и пътешествията в Лодз.

Срещата е организирана от Полския институт и сдружението "Международен фестивал на планинарския филм".