Средновековна църква е открита при разкопки край Царевец
Средновековна църква е открита при разкопки край Царевец / netinfo

Средновековна църква, преустроена в баня, е открита при археологически проучвания на терен, южно от историческия храм "Св.40 мъченици" във Велико Търново, съобщи ръководителят на разкопките Константин Тотев, директор на местния филиал на Археологическия институт при БАН.

Според него находката няма аналог в проучените досега стотици храмове от епохата на Средновековието в България.

Основите на църквата били открити през 1992 г., но проучването било замразено заради започналите мащабни разкопки край храма "Св.40 мъченици".

Задачата на археолозите през това лято е да бъде проучен некрополът южно от църквата, където да бъде изграден авариен вход и асансьор за инвалиди.

На неочакваната находка специалистите попаднали при разкопките на непроучената църква, която отстои на около 80 метра южно от обновения храм на левия бряг на р.Янтра.

Открито е къпално помещение с размери 4.50 на 7.80 м с под от каменни плочи. В зидовете са вградени керамични тръби за отопление, които били свързани с горивна камера в съседно помещение.

Наред с това са намерени голямо количество фрагменти от стенописи и сграфито-керамика с рисунки на животни и птици, част от мраморна икона с позлатена рамка.

Според специалистите храмът е бил разрушен през следстоличния период на Търново /13-14 в./, когато част от помещенията са били преустроени в обществена баня за нуждите на населението в квартала под хълма Царевец.

Част от абсидата на храма попада под пътя край крепостта, което ще затрудни проучването, каза Константин Тотев.

Въпреки това предстои комисия от експерти на министерството на културата и Националния институт по паметниците на културата да предприеме мерки за консервация и реставрация на обекта.