Сред първите в Европа сме по разпространение на хепатит
Сред първите в Европа сме по разпространение на хепатит / снимкa: www.sxc.hu
Сред първите в Европа сме по разпространение на хепатит
19658
Сред първите в Европа сме по разпространение на хепатит
  • Сред първите в Европа сме по разпространение на хепатит

България е на едно от първите места в Европа по разпространение на хепатит. Осем процента от населението е инфектирано с вируса на хепатит B и около 1.5 процента с хепатит С. Това сочат данни на Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист".

Годишно от вирусен хепатит в света умират четири пъти повече хора отколкото от СПИН. В повечето случаи инфекцията протича без симптоми, което от своя страна прави откриването му сравнително рядко и най-често случайно. Повечето хора не различават острия хепатит А, известен като „болестта на мръсните ръце", от хроничните хепатити B и C, които могат да причинят чернодробна цироза и рак на черния дроб.

Националния консултант по вътрешни болести доктор Константин Чернев съветва всеки да си направи тест, защото ранното диагностициране води до по-малко усложнения. „Една трета от населението е преболедувало с инфекция с вирус В. Щастие е, че 90-92% оздравяват", изтъкна той.

В момента 250 са заразените с хепатит, които са в листата на чакащите за отпускане на лекарства от здравната каса. С влизането в сила на новия списък с лекарства, които касата ще заплаща, заразените с Хепатит В и С са поставени и пред още един проблем. Всеки от тях трябва до края на месец май да посети лекаря, който му е предписал медикамента за лечение, обясни доктор Чернев и даде пример: „Ако имате протокол за шест месеца, взели сте си лекарството за три месеца и ви остава един месец, молите за удължаване с един месец на лечението".

По повод Световния ден за борба с хепатита в цял свят се организират безплатни прегледи. Статистиката сочи, че всеки 12-ти човек в света е заразен с хепатит B или C, без да знае.