Според всеки четвърти мястото на жената е у дома
Според всеки четвърти мястото на жената е у дома / www.sxc.hu

Един на всеки четирима е на мнение, че мястото на жената е у дома, макар и жени да оглавяват правителства, да управляват компании и да съставляват реално половината от работещите в света. Такива са резултатите от глобална анкета сред млади хора, направена в навечерието на днешния 8 март - празника на жената.

Проучването е извършено в 23 страни и в него са участвали 24 000 души. На въпроса трябва ли жените да работят, най-много отрицателни отговори има в Индия - 54 на сто и в Турция - 52 на сто. Следват Япония - с 48 процента от участниците, според които жените не бива да работят, Китай, Русия и Унгария - всяка с 34 на сто, Южна Корея с 33 на сто. Изненадващото в случая е, че на това мнение са значителна част от хората между 18 и 34 години, а не представителите на по-възрастното поколение.

Все пак мнозинство от 74 процента смятат, че със сигурност мястото на жената не е вкъщи. Анкетата показва още, че независимо как отговаря мнозинството от анкетираните в дадена страна, има незначителни разлики в мненията на мъжете и жените, пише агенция Ройтерс.