Спомен за „Бъндараците”
Спомен за „Бъндараците” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Спомен за „Бъндараците”
62646
Спомен за „Бъндараците”
  • Спомен за „Бъндараците”

Една история за рок и комунизъм ще възкреси тази вечер в Дома на киното споменът за „Бъндараците" - първата българска рок-група, която е основана от братята Димитър Милев и Иван Милеви, по-известен като Вачо Бъндарака.

Константин Петров и Боряна Матеева са сценаристи на документалния филм „Лорд Бънди от София", който тази вечер има премиера в рамките на „София филм фест". За лентата и за това какво е общото между Големия Бъндарак и Джон Ленън, ето какво разказа Боряна Матеева в предаването на Дарик „Междуредие": „Те са свирили тогава с „филинг". Тази дума сега много се изтърка, но тогава е било много важно, защото героите, най-вече Вачо (Иван Милев) - Малкия Бъндарак, са от тези пионери, първопроходци, които правят един соцъндърграунд. Те са бащите на българския рок. Тази група, която се основава 1962 г., когато „Бийтълс" издават първата си плоча, се разпуска 1968 г. В този кратък период те изригват и поставят началото на онова, което сега младите знаят като български рок".

Тя допълни, че с тези, макар и малко концерти, които са имали в Художествената академия и по абитуриентски балове, всички са били луди по тях.

„Големият Бъндарак и Джон Ленън са родени на една и съща година. Единият става световна легенда, другият е световно неизвестен и нашата цел беше, доколкото е възможно с нашите възможности да отдадем почит на Големия Бъндарак и на всички около него. На тази група, която е като ледеразбивачът, след който идва „Щурците", „Тангра", „Фактор" и всички тези групи, които са много по-познати вече през 70-те и 80-те години", разказа още Матеева.