Спират операциите с робота „Да Винчи, Плевен търси помощ от премиера
Спират операциите с робота „Да Винчи, Плевен търси помощ от премиера / снимка: DarikNews.bg, Плевен
Спират операциите с робота „Да Винчи", Плевен търси помощ от премиера
31179
Спират операциите с робота „Да Винчи", Плевен търси помощ от премиера
  • Спират операциите с робота „Да Винчи", Плевен търси помощ от премиера

Ректорът на Медицински университет Плевен проф. д-р Григор Горчев ще търси помощ от премиера Борисов, за да продължат операциите със свръх модерния робот „Да Винчи". Това обяви професорът днес и обясни, че има пари само за още две операции и ако държавата не отпусне средства, роботът спира работа.

Министерството на здравеопазването категорично е отхвърлило предложението на проф. Горчев за създаване на клинична пътека за роботизирана хирургия за 2010 г. Парадокс според професора е да се говори за високотехнологични болници, които ще се правят, а ние тук да имаме модерна техника и да не може да я използваме. Проф. Горчев е получил множество писма от изтъкнати медици в страната с добри отзиви за модерната технология, с която работи и резултатите от нея, положителен е и анализът за дейността с „Да Винчи" на Изпълнителната агенция медицински одит. Всички тези документи са пращани до министерството в подкрепа на исканата от Горчев клинична пътека, въпреки това отговорът е отрицателен.

Сумата, необходима за заплащането на консумативите и сервиза на четириръкият „Да Винчи", е 600-700 000 лв. за година, но държавата казва, че няма пари. Роботът в Плевен е единствения подобен у нас и за две години и половина с него са оперирани над 160 пациентки със злокачествени гинекологични заболявания. Болшинството от чакащите за операции пациентики са млади момичета, някои от тях обаче няма да бъдат оперирани с модерната технология, заради липсата на пътека. До скоро проф. Горчев беше единственият сертифициран хирург за работа с медицинската апаратура, но от този месец в Плевен има втори обучен екип, който вчера направи първата си операция с робота.

Други новини от Плевен