Специална камера ще предупреждава за приближаващи астероиди над България
Специална камера ще предупреждава за приближаващи астероиди над България / DarikNews.bg, Кърджали

Широкоъгълна all-sky камера тип "Рибешко око" ще наблюдава атмосферните явления над Кърджали, както и евентуалното приближаване на астероид, който при приземяването си може да предизвика много големи земни катаклизми. Това съобщи днес директорът на Астрономическата обсерватория в Кърджали Агоп Узунбохусян.

Очаква се съоръжението да пристигне в родопския град през тази седмица и да бъде монтирано на покрива на обсерваторията.

Още две all-sky камери, които ще снимат цялото небе и ще регистрират метеори, ще бъдат осигурени за Астрономическата обсерватория в Рожен и Планетариума "Джордано Бруно" в Димитровград. Всичко това се реализира по проект на Института по астрономия към БАН и МОСВ. 

"Чрез камерите ще могат да се следят метеорните явления, които протичат в горните слоеве на атмосферата на височина от 80 до 120 км и оказват влияние върху състоянието на земната атмосфера. Това е нещо, което трябва да се следи", каза Агоп Узунбохусян.

По думите му подобни наблюдения чрез широки мрежи от all-sky камери са твърде разпространена практика в страни като САЩ и Канада с големи по мащабите си територии.

Други новини от Кърджали