Сопот води класацията за най-добро място за летене с парапланер
Сопот води класацията за най-добро място за летене с парапланер / снимка: Impact Press Group, архив

Подбалканският град Сопот води класацията за най-добро място за летене с парапланери у нас. Базата е предпочитана не само от българските, но и от чужди пилоти, коментира в интервю за БТА Валери Цветанов, инструктор по парапланиризъм със 17-годишен стаж.

България е една от най-богатите страни в Европа с места за летене, по-богата и „по-надарена” от държави като Полша, Унгария, Чехия, където парапланеризмът е доста разпространен, твърди специалистът. След Сопот у нас се нареждат Врачанския балкан, Шуменското плато, с. Добростан край Асеновград, Витоша, Коньовската планина, Сливен и всички по-високи места на морския ни бряг.

Валери Цветанов започва да лети на 13-годишна възраст. Според него този спорт привлича хората с това, че им дава възможност да се отлепят от земята и да се доближат до птиците. Парапланеризмът е много близък до парашутизма, еднакво атрактивни са, коментира Цветанов. За него този спорт не е по-опасен от това да управляваш автомобил и много по-малко травматичен от футбола, гимнастиката, екстремните спортове.