София е домакин на среща на върха на „Менса интернешънъл”
София е домакин на среща на върха на „Менса интернешънъл” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
София е домакин на среща на върха на „Менса интернешънъл”
45840
София е домакин на среща на върха на „Менса интернешънъл”
  • София е домакин на среща на върха на „Менса интернешънъл”

4 000 българи на възраст над 14 години, са се явили на тестовете за членство в организацията на най-умните хора в света - МЕНСА. Само половината от тях обаче са успели да ги покрият. От 13 до 17 октомври София е домакин на годишната среща на Международния борд на директорите на „Менса интернешънъл". Срещата има за цел да стимулира обучението на интелектуално надарените деца и ученици. Тази година се отбелязват и 65 години от създаването на световната организация, както и 20 години от създаването на клона и у нас.

Школа по главоблъсканици, Час по мислене - това са само част от проектите на българската МЕНСА. За 20 години у нас тя е успяла да събере над 600 постоянни членове. За да получиш възможността да станеш член на МЕНСА, трябва да покриеш 98 от общо 100 процента от теста за интелигентност на организацията. Каква е разликата между това да си образован и това да бъдеш интелигентен попитахме заместник-председателя на МЕНСА България Галя Божилова.

"Образованието е изключително важно, то е фундамент, обаче образованието ни дава едни готови модели. Колкото по-образовани ставаме и колкото повече растем и трупаме информация, толкова повече се стремим да работим с тези модели. А интелигентността е една стъпка след това, т. е. когато нямаме модел и трябва да изберем успешна стратегия в някаква ситуация, която ние не познаваме, тогава идва т. нар. интелигентност - доколко ние можем да вземем успешното решение, да го реализираме, независимо дали в личния живот или няма значение къде. Всъщност талантът и тази гъвкавост, ще го срещнете още като нестандартно мислене, се развива по този начин", обясни Галя Божилова.

Всеки, който иска да провери своето IQ, може да го направи на сайта на МЕНСА.