Софийският, Техническият и Медицинският са водещите университети в страната
Софийският, Техническият и Медицинският са водещите университети в страната / Sofia Photo Agency, архив
СУ с лидерски позиции според рейтинговата система на висшите училища
91241
СУ с лидерски позиции според рейтинговата система на висшите училища
  • СУ с лидерски позиции според рейтинговата система на висшите училища

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е с лидерски позиции в 21 от 25 професионални направления, според рейтинговата система на висшите училища в България.

Това съобщиха днес от Министерството на образованието и науката и от консорциума, подготвил новото издание на рейтинговата система, в което се сравнява представянето на 51 висши училища у нас в рамките на 52 професионални направления въз основа на различни показатели. 

Според данните в Рейтинговата система за 2016 г. осигурителният доход на завършилите български висши училища нараства от 925 лева за миналата година, до 1020 лева за настоящата.

Висшите училища трябва сами да определят силните си специалности, категорична е министърът в оставка Меглена Кунева. "Новото в тазгодишното издание е стремежът да се акцентира и на регионалните особености на висшите училища. Регионалната зависимост на висшите училища влия върху развитието на отделните университетски градове и засилва дългосрочният ефект върху местната икономика", посочи тя.

Има увеличение на студентите в направленията, за които е прието да се смята, че има недостиг на кадри, посочи ръководителят на проекта за Рейтинговата система Георги Стойчев.

"Ние имаме близо 50% увеличение на студентите, които се обучават по медицина, близо 30% увеличение на студентите, които се обучават в направление "Здравни грижи". Това е направление то, което основно подготвя медицински сестри. Имаме близо 25% увеличаване на студентите, които се обучават по стоматология. Увеличават се студентите, които се обучават в направление "Информатика и компютърни науки"< обобщи Стойчев.

Най-висок среден месечен облагаем доход - над 3000 лева, получават завършилите Информатика и компютърни науки в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Администрация и управление в Американския университет.

Най-високи средни доходи получават завършилите професионални направления Информатика и компютърни науки, Математика, Проучване и добив на полезни изкопаеми, Обществено здраве, Комуникационна и компютърна техника, Военно дело, Металургия, Фармация, Медицина и Електротехника, електроника и информатика.