Социален център ще подкрепя родилки в риск
Социален център ще подкрепя родилки в риск / снимки: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
В рамките на година поне 30 българки и техните новородени бебета ще получат подкрепа от специалистите в новооткрития център за обществена подкрепа „Света София" в столицата. Центърът е създаден от фондация „За нашите деца" по проект, финансиран по програма ФАР. На откриването му присъстваха Иванка Христова, съветник в социалното министерство и заместник-председателят на агенцията за закрила на детето Христо Монов.

Екипът на центъра ще работи за връщането на 30 изоставени деца в техните биологични семейства, както и за приемането на поне 15 от децата, настанени в дома „Света София”, в масова детска градина. Основна цел ще бъде подкрепата на семейства и родилки в риск да изоставят бебето си, обясни директорът на фондация „За нашите деца” Иванка Шалапатова.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„След като се направи професионална оценка на случая, се взима решение дали да бъде подкрепена майката, дали тя има нужния капацитет да бъде родител на това дете или ще се търси подкрепата на близки и роднини. Ако това не е възможно, ще се набират приемни родители, ще подкрепяме и 20 осиновителни семейства – това са кандидат-осиновители и осиновители, които вече са одобрени за такива”, обясни Шалапатова.

Подкрепа ще получават и децата с увреждания, за които са изградени специални стаи за игра, достъпни и за техните родители или бъдещи осиновители. Ако за тези деца няма алтернатива, ще се търси настаняване в специални групови центрове, чието изграждане предстои.