СО увеличава парите за услугата „Асистент за независим живот”
СО увеличава парите за услугата „Асистент за независим живот” / Sofia Photo Agency
Увеличение на бюджета и промени в наредбата за предоставяне на услугата „Асистент за независим живот” са заложени в проект на Столичната община за следващата година, съобщи за Дарик радио директорът на дирекция „Социални дейности” Минка Владимирова. В същото време потребители на услугата предлагат въвеждане на ограничение за асистенти, които са от семейството, и право на прехвърляне на неизползвани часове към следващ месец.

Близо 300 столичани с различни увреждания водят независим живот с помощта на 440 асистенти в рамките на услугата, финансирана от Столичната община. От тях 40 са деца. Някои от потребителите предлагат ограничаване на броя часове, в които асистент може да бъде член на семейството за сметка на външни хора.

Потребителите предлагат също право на прехвърляне на неизползвани часове. „В рамките на този месец, той използва тези часове, те са му трябвали, защо да ги прехвърля на следващия”, коментира Минка Владимирова. Според нея трябва да се въведе ограничение за месечния брой часове на човек, за да може да се увеличи броят на потребителите. "Заради икономиите от администрирането на услугата, всеки месец се освобождават средства за нови потребители", каза още Минка Владимирова.