Смехът лекува
Смехът лекува / netinfo

От дълги години психологът Моника Балаян води авторски тренинги по смехотерапия, работи с групи от цял свят и, разбира се, с български групи. Помагала е на много хора да постигнат най-важната победа в живота си - победата над болестта. В България Моника Балаян работи заедно със Симана Златева, която е неин асистент. Двете дами гостуваха в предаването "Кой говори" по Дарик, за да представят опита си от курсовете по смехотерапия и да дадат съвети как ежедневно да провокираме положителни емоции около нас.

"Наистина смехът лекува", разказва Моника Балаян. И още: "Ако в самото начало за нас това бяха данни от научни изследвания в други страни, то сега на базата на нашата практика мога да кажа, да - смехът лекува, включително и достатъчно сериозни заболявания като диабет, астма, проблеми със сърдечно-съдовата система. Ако разгледаме цялото човешко тяло, няма никакви противопоказания човек да се лекува със смях", уверена е Моника.

Идеята за смехотерапия се родила отдавна - успоредно с интереса й към позитивната психология, която е сравнително млада наука. "До смеха стигнах по време на войната в Армения, когато видях как той може просто да изтрие от паметта негативните събития при децата. Тогава основното ни оръжие против войната беше смехът. Минаха много години - моята дъщеря не помни войната, но помни смеха", продължава разказа си психологът. Така тя решава да пренесе смеха като терапия и в обикновения живот, а резултатите надминали всичките й очаквания.