Слънчевите мечки застрашени от изчезване
Слънчевите мечки застрашени от изчезване / снимкa: БГНЕС

Популацията от слънчеви мечки - най-малките мечки в света, обитаващи Югоизточна Азия, намалява заради лова и разрушаването на екосистемите. Световният съюз за защита на природата ги причисли към категорията на „уязвимите“.

Според експерти броят им за последните 30 години е намалял с 30 процента. Слънчевите мечки (Helarctos malayanus) живеят в гори, които на много места се изсичат. Там, където горите биват запазени, действат бракониерите.

По данни на Световния съюз за защита на природата шест от известните осем вида мечки са заплашени от изчезване. Гигантската панда продължава да остава в тази категория, въпреки че китайски еколози започнаха да пускат на свобода панди, израснали в клетки.

Същевременно БГНЕС припомня, че китайските власти създадоха около 60 резервата за панди, забраниха изсичането на горите там, където обитават и започнаха засаждането на нови дървета. В момента в безопасност е само американската черна мечка, която обитава териториите на Канада, САЩ и Мексико. Смята се, че популацията й наброява 900 000 мечки.