Сливенската болница с нова апаратура за разбиване на камъни
Сливенската болница с нова апаратура за разбиване на камъни / netinfo

350 хиляди лева струва новата апаратура, с която разполага откритият сектор по „литотрипсия” на урологично отделение на сливенската болница. Това съобщи при откриването д-р Димитър Митев, завеждащ урологично отделение.

Апаратурата действа от 10 януари и досега над 230 пациенти са преминали през сектора, каза още д-р Митев. Машината обслужва пациентите не само от сливенско, но и от ямболско.

Болните остават в отделението не повече от три дни по клинична пътека, като през първите два се извършва диагностика. Около 60-70 на сто от пациентите с бъбречнокаменна болест ще бъдат овладени с тази апаратура, каза още д-р Митев. Средствата за купуване на апарата са от общинския бюджет.

Машината за разбиване на камъни в бъбреците е с две годишна гаранция, а фирмата, от която е закупена ще осигурява поддръжката й с консумативи в следващите две години. Кметът Лечков откри новия сектор, а отец Методи от храм „Св. Никола” в Сливен отслужи водосвет за здраве и благополучие. Това е поредната нова придобивка на здравното заведение, само след два дни ще бъде открито обновеното гастро отделение на болницата.

Други новини от Сливен