Система за аудиозапис на съдебните заседания работи от днес в СРС
Система за аудиозапис на съдебните заседания работи от днес в СРС / снимка: Sofia Photo Agency

Система за аудиозапис работи от днес в Софийския районен съд. Официалното начало на работата на техническото съоръжение дадоха председателят на съда Иван Колев, представители на Американската агенция за международно развитие и Инициативата за укрепване на съдебната система.

Новата техника ще записва дословно всички съдебни заседания в 15-те зали, в които е поставена. По думите на Колев, след въвеждането на системата, ще спрат процедурите по обжалване на протоколи от съдебни заседания, защото всичко, което се е случило в залата, ще бъде записано на звук.

Въвеждането на новата аудиосистема ще дисциплинира страните, коментира Колев.

С пълен капацитет системата ще заработи наесен, след съдебната ваканция. Колев добави, че има амбицията да бъде изградена система за повикване на свидетелите, която също да заработи скоро.

В зависимост от това, дали във всяка зала има компютър или друго оборудване, стойността на аудиозаписващата система е между 1800 и 3400 щатски долара.

Около 5-10 милиона лева ще бъдат необходими до края на годината за разчистване на терена около сградата на бившето ГУСВ, където ще се помещават част от съдиите на Районния съд, посочи Колев.