Галериите на Никола Манев трябва да останат за българите. Бих искал творчеството му да присъства и в столицата на България, заяви в интервю за БТА Александър Манев - син на известния художник Никола Манев, който почина в събота в Париж.

Александър Манев заяви, че ще продължи делото на баща си, ще се грижи за галериите и картините му. "Продължавам с изложбите както той би желал. Искам колкото се може повече хора да видят картините му, които носят радост и позитивна енергия. Картините му са пълни с цветове, светове и светлина. И тази светлина трябва да продължава да озарява света", посочи Александър Манев. Той каза, че би искал творчеството на Никола Манев да присъства и в столицата на България. Този голям български художник заслужава едно място и в столицата, допълни той.

Почина големият български художник Никола Манев

Последното желание на Никола Манев беше той да бъде погребан в България. Желанието ни е той да бъде погребан в двора на галерията "Никола Манев", която той създаде в Чирпан. Не знам обаче дали ще получим разрешение за това. Ние искаме той да почива в галерия "Никола Манев", искаме да е близо до картините си, в тази невероятна творческа атмосфера, каза Александър Манев.

Той разказа, че за Никола Манев България е била всичко - спомените от детството му и мястото на целия му род. "Земята на Чирпан наистина го привличаше с нещо. Имаше някаква необяснима магия в думите му, когато говореше за чирпанската земя, за баирите там, които рисуваше. Това го преследваше до последно. Където и да се намираше, той винаги говореше за Чирпан и за детството си там", отбеляза синът на твореца. "Земята на Чирпан бе истински свята за Никола Манев - той боготвореше това място. И би искал последната му спирка да е там", допълни Александър Манев.

"Душата, позитивизмът и светлата енергия е трайно запечатана в картините на Никола Манев, който има творби в над 40 страни по света. Той ще живее чрез картините си. Искаше да остави много картини и наистина остави страшно много картини. Той беше като лъч светлина, пронизващ се из между облаците и винаги успяващ да свети и да озари земята. И картините му бяха такива - пълни със светлина и позитивизъм", заяви синът на твореца.