Силен вятър обхвана България
Силен вятър обхвана България / снимкa: Sofia Photo Agency

Поради очаквания силен вятър тази вечер кметът на София Бойко Борисов призовава столичани да отстранят неукрепените предмети от балконите си, както и да не оставят отворени прозорците на жилищата и офисите си. Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Гражданите могат да подават сигнали за опасни елементи на телефония номер на „Гражданска защита” - 955 55 66, или на дежурните в Столична община - 987 55 55.

Силен вятър – със скорост 72 км/ч – духа във Варна. 17 са сигналите за инциденти до този момент, съобщи за Дарик директорът на Гражданска защита – област Варна Камен Попов. Няма пострадали хора.

Вятър със скорост до 70 км/ч духаше и в Хасково, няма информация за ранени. Отчетени са пориви със скорост и над 20 метра в секунда. По данни на Гражданска защита до момента силният вятър не е причинил сериозни проблеми на територията на областта.

И в Разград призоваха жителите на града да не излизат по улиците. Директорът на „Гражданска защита” Цоньо Цонев обясни, че заради силния вятър падат части от недобре укрепени ламаринени покриви и има опасност за преминаващите край сградите хора.

Вятърът по река Дунав край Русе е със скорост над 40 метра в секунда, което е повече от 120 километра в час. Щурмови предупреждения са изпратени до всички собственици на кораби и екипажи по реката. През един час се подава информация до русенските пристанища.