Ще правят университет за хора от третата възраст
Ще правят университет за хора от третата възраст / БГНЕС, архив
Ще правят университет за хора от третата възраст
88051
Ще правят университет за хора от третата възраст
Ще правят университет за хора от третата възраст
  • Ще правят университет за хора от третата възраст
  • Ще правят университет за хора от третата възраст

58% от пенсионерите, които живеят в градовете у нас, получават пенсии между 100 и 300 лв. Над 800 000 пък са възрастните хора у нас, на които месечният им доход е в размер на 154 лв. Това стана ясно по време на представянето на новоучредения Национален български университет „Трета възраст”.

Той представлява неправителствена организация, която има за цел да предлага безплатни обучения за актуализиране на знанията на възрастните хора, да осигурява социални контакти, както и да организира дейности, свързани с физическата активност на пенсионерите у нас.

Подобна организация в обществена подкрепа на възрастните хора отдавна е нужна у нас, заяви председателят на сдружението Национален български университет „Трета възраст” доц. Ганчо Попов.

"Какво ни мотивира да учредим Национален български университет "Трета възраст" - грижата в другите страни за служителите, излезли в пенсия. Застаряващото общество променя социалния модел. Необходима е социализация на възрастните хора. Демографската катастрофа заставя хората от третата възраст да актуализират знанията си. Емигриралите с децата си към 2 млн. българи, които са в репродуктивна възраст, остават самотни и тъжни, без грижа и подкрепа стотици хиляди възрастни родители", заяви той.

Университетът в никакъв случай няма да дублира или конкурира българските висши учебни заведения, информира научният секретар на сдружението доц. Гена Велковска.

"Университетска структура е дотолкова, доколкото тя едновременно се занимава и с обучение, и с изследователска дейност от гледна точка на потребностите на хората, намиращи се в третата възраст. И дотолкова, доколкото ще се занимаме с цялата тази проблематика, без да игнорираме институциите от изпълнителната и законодателна власт. По-скоро ръка за ръка и рамо до рамо с всички тези институции", посочи доц. Велковска.

Предстои университетът да се сдобие със собствен сайт, на който ще бъде публикувана повече информация за дейностите, които ще се развиват от организацията, както и за начините, по които желаещите могат да се включи в тях.